top of page

Depresyon, günümüzde en yaygın ruhsal sağlık sorunlarından biridir. Kişinin genel yaşam kalitesini ciddi derecede bozar. En az 15 günden beri devam eden sürekli hüzün, neşe ve enerji kaybı, mutsuzluk , karamsarlık , yetersizlik, değersizlik, özkıyım düşünceleriyle kendini gösterir. Tedavi edilemediği takdirde daha büyük psikolojik ve fiziksel sorunlara yol açabilir.

Ancak depresyon tedavi edilebilir bir durumdur ve profesyonel yardım tek seçenektir.

Depresyon Nedir? i

Depresyon, bir kişinin ruh halini, düşüncelerini ve genel davranışlarını olumsuz yönde etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyonun temelinde psikososyal çatışmalar olabilir. Depresif kişiler çevresine uyum gösteremezler aile, mesleki ve sosyal ortamdan dışlanırlar. Depresyon, biyolojik faktörlerle oldukça ilişkilidir ancak biyolojik belirteçler çoğunlukla tek neden değildir. Hastalığın çıkmasında çevresel faktörler çok önemli rol oynar.


Depresyonun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Hüzün ve Neşe Kaybı: Kişi, daha önce keyif aldığı aktivitelerden artık zevk alamaz. Kendini sürekli üzgün, boşlukta ya da umutsuz hissedebilir.

  • Mutsuzluk: Kişi, sebepsiz yere mutsuzluk duygusu içindedir.

  • Kötümser Düşünceler: Gelecek hakkında karamsar düşünceler, başarısızlık, değersizlik hissi ve hayata dair olumsuz bakış açıları gelişebilir.

  • Enerji Kaybı: Depresyon, kişinin günlük aktivitelerine karşı olan ilgisini kaybetmesine ve fiziksel olarak yorgun hissetmesine yol açabilir .Günlük aktiviteler gözünde çok büyür. Devamlı uzanma arzusu vardır.

  • Uyku ve İştahta Değişiklikler: Depresyon, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, aşırı yemek yeme ya da iştah kaybı gibi değişikliklere neden olabilir.

  • Fiziksel Belirtiler: Baş ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik, mide ağrıları, kas ağrıları gibi nedeni bulanamayan yakınmalar depresyon belirtisi olabilir.

  • Bir çok ailevi, mesleki ve sosyal ortamda gözlenen çatışmaların altında neden olarak depresyon yatıyor olabilir. Kişi çevresince huysuz ,geçimsiz birisi olarak damgalanır.

  • Toplumdan kopma, kendini evde veya odada izole etme vardır.

  • Konuşmakta kendini ifade etmekte zorlanma gözlenir.

  • Her şeyi erteleme önemli bir belirtidir.

Depresyonun Nedenleri

Depresyonun birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kişiden kişiye değişebilir. Yaygın nedenler şunlar olabilir:

  1. Biyolojik Faktörler: Beyindeki kimyasal dengesizlikler, genetik özellikler hormonal değişiklikler, organik tıbbi rahatsızlıklar depresyonun gelişmesinde etkili olabilir.

  2. Psikolojik Faktörler: Stresli yaşam olayları(Travmalar, kayıplar) ,duyarlı, hassas alıngan kişilik özellikleri depresyon riskini artırabilir.


  3. Çevresel Faktörler: elverişsiz yaşam koşulları; göçler ,savaşlar, doğal felaketler, aile , iş veya maddi problemler gibi çevresel etmenler de depresyonun gelişmesine yol açabilir.


Depresyon Tedavi Yöntemleri

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalık olup, doğru yöntemlerle semptomlar önemli ölçüde hafifletilebilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir. Kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:


  1. İlaç Tedavisi: Antidepresan ilaçlar, depresyon semptomlarını hafifletmeye veya düzeltmeye yardımcı olabilir. İlaç tedavisi, terapi ile birlikte veya tek başına kullanılabilir.

  2. Kişisel Danışmanlık: Kişisel danışmanlık, depresyonla mücadele eden kişilerin duygusal ve zihinsel yüklerini hafifletmelerine yardımcı olur. Bireysel seanslarla, depresyonun kökenine inilir ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirilir.

  3. Destek Terapisi: Aile içindeki ve sosyal çevredeki dinamikler depresyonu etkileyebilir. Kısa destek terapisi, bireyin çevresiyle olan ilişkilerini güçlendirmeyi ve destek almayı teşvik eder.

  4. Gevşeme Teknikleri ve Egzersiz: Depresyon tedavisinde egzersiz, gevşeme teknikleri ve yoga gibi aktiviteler de önemli bir yer tutar. Dr. Mehmet Celalettin Üner, bu yöntemleri hastalarına önererek, hem zihinsel hem de fiziksel iyileşmeyi destekler.


Depresyon Tedavisi

Psikiyatrist Her bireyin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri sunarak, depresyonun etkilerini yönetebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Yukarıdaki bilgiler toplumu aydınlatmaya yöneliktir. Tanı konulması amacı taşımaz

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page