Ruh sağlığı, genel sağlığımızla iç içedir. Karşılıklı birbirlerini etkilerler. Her birey zaman zaman stres, kaygı ya da diğer psikolojik zorluklarla karşılaşabilir. Kendi yaşam deneyimlerinden yararlanarak ve çevre desteği ile yeni çözüm yolu geliştirebilirse, krizle baş eder ve geçmişteki huzurlu haline kısa zamanda dönebilir. Bu mümkün
olmazsa profesyonel destek almanın zamanı gelmiştir.
Psikiyatrik görüşme:
Psikiyatrik görüşme, psikiyatristi uzmanının bireyin ruhsal ve duygusal durumunu anlamak için gerçekleştirdiği yüz yüze yapılan bir seanstır. . Görüşme sırasında, kişinin geçmişi, ,kişisel özellikleri, büyüdüğü ortam, yaşamsal olaylara tepkileri gösterdiği ruhsal belirtiler ile ilgili öykü alınır.
Psikiyatrik Değerlendirme
Psikiyatrik değerlendirme, bireyin psikolojik sağlık durumunu bütüncül bir yaklaşımla ele alır. Bu değerlendirme sürecinde, şunlar dikkate alınır:
Geçmişiyle ilgili bilgiler: kişiye ait ruhsal ve tıbbi bilgiler
Aile öyküsü: Ailenin kişiye yansıyan olumlu olumsuz dinamikleri
düşünce içeriği :Bilinç durumu, algıları, yaşama dair düşünceleri
Duygu durum: , depresyon, kaygı, korku, endişe, öfke, agresyon gibi duygusal durumlar.
Fiziksel sağlık: , uyku iştah, beslenme ,tuvalet alışkanlıkları.,
Sosyal uyum : Bireyin aile, okul, meslek, arkadaş ortamında davranışları
.Alışkanlıkları: kullanmayı veya yapmayı alışkanlık edindiği oyun,sigara,alkol gibi durumlar
Psikiyatrik Görüşme ve Değerlendirmenin önemi:
Tedavinin planlanması: Kişiyi tanımak, tanı koymak, yapılması gerekenleri planlamak
Genel değerlendirme: Psikiyatrik görüşme sonrası kişiyi ailesinin ,sosyal çevrenin
mesleğinin etkilerine tepkilerinin bir bütünü olarak ele aldıktan sonra, güçlü ve zayıf yönlerine yönelik stratejiler düzenleme
Kişisel tedavi planını uygulama: Danışanın bireysel özelliklerine göre planlanan durumları onun onayını alarak uygulamaya başlamayı kapsar.
Ruh Sağlığınız bizim için önemli ve değerlidir.
Psikiyatrik görüşme ve değerlendirme, ruh sağlığınız konusunda profesyonel destek almak için ilk adımdır. Ruhsal zorluklar karşısında yardım almaya karar vermek güçsüzlük ve utanılacak bir durum değil, tam tersi çok cesur bir adımdır. Kendi ruh sağlığımız yerinde değilse ailemize, çocuklarımıza, ebeveynlerimize, mesleğimize ,sosyal çevreye bir yararımız olmaz. Önce ben sağlıklı olmalıyım düşüncesinin bencillik olmadığını hiç unutmayınız.
Comments