top of page

Kişilerde diğer tıp dallarından yardım talebinde çeşitli çekinceler varsa da

en büyük zorlanma psikiyatrik yardım alanında görülmektedir .Bunun çeşitli nedenlerinden kısaca bahsedeceğim:

1-"Psikiyatriste ne anlatacağım " kaygısı: Bu endişeye bize başvuran danışanlarda

özellikle ilk seansta çok rastlıyoruz .Seans bitiminde " buraya gelirken ne konuşacağım endişem vardı, görüyorum ki bir saattir sohbet ediyoruz" şeklinde şaşkınlıklarını ve memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

2-Damgalanma korkusu: Psikiyatriste başvuru halinde bir tanı alma, bu tanının kayıtlara geçmesi, bu kayıtlara resmi kurumların veya üçüncü kişilerin ulaşabilmesi

ve bu durumdan zarar görme korkusu şeklinde ifade ediliyor.

3-""Sorunumu kendim çözmeliyim. yardım istemek zayıflıktır" ön yargısı: Bir problem karşısında kişinin öz savunma güçlerini kullanması elbette her zaman önemlidir. Ancak belirtiler kişinin yaşam kalitesini bozmaya başladıysa ,profesyonel yardım alma zamanı gelmiştir.

4-Aile bireylerinin ,eşinin tedavi almasına karşı çıkması, veya onların karşı çıkacakları endişesi

5-Görüşme anında, paylaştıklarından dolayı, psikiyatristin onu yargılayacağı, suçlayacağı ya da kendisini utandıracağı korkusu olabilir. Bu durumu özellikle önemli sırlarının olduğunu ve başkasıyla paylaşmasının imkansız olduğunu düşünen bunun ağırlığı altına ezilen bireylerde görüyoruz .Bu kişiler yardım alma cesaretini ya hiç gösteremiyorlar ya da baş vursalar dahi profesyonele bazı detaylardan konuşuyor, ancak yinelenen seanslar sonunda güven oluştuğunda sırrını paylaşabiliyor ,bazen de hiç adım atamıyor, bu ağır yükü benliğinin derinliklerine gönderiyorlar.

Bilinçaltına gömülen çözülmemiş duygular, alt katmanlarda canlı olarak dururlar.

Bu etkiyle şahıs kendisinin de bir nedenini bulamadığı öfke, sinirlilik ,kaygı,

panik, depresyon yakınmaları gösterir .Çevresine "Her şey yolunda gibi, neyim var benim" diye sorar.

Ruhsal sağlığımızı korumak için yardım almamızı engelleyen tüm bu çekincelerden kurtulmalı, önceliğimiz huzur ve mutluluğumuz olmalıdır.

İhtiyacımız olduğunda ,kaygı ve korkulardan sıyrılarak destek almak için adım atmak

cesurca bir davranıştır.

Psikiyatrist her zaman danışanlarına ,onların ruhsal sorunlarını YARGISIZ KABUL ve güven duyacakları EMPATİK YAKLAŞIM vadeder.





Comments


bottom of page